Democratia Neutrala

Nov. 6, 2015

Din pacate in acest moment, dar totusi explicabil, vocea strazii prezinta in continuare divergente de opinii, aspiratii, convingeri, vointe, etc. caracteristice unui proces de coagulare ideatica, definibil prin "ce suntem - ce dorim - ce putem - unde vrem sa ajungem - ce trebuie facut pentru a ajunge acolo".

Cerintele formulate zilele acestea sunt interesante, utile, ar putea aduce rezultate pozitive pe termen scurt, dar sunt doar PALEATIVE din perspectiva dorintei reformarii clasei politice. Parerea noastra este ca o asemenea schimbare nu poate fi facuta tocmai de cei care trebuie sa SE reformeze, adica de politicieni. Dumnezeu trebuie deasemenea exclus din acest proces intrucit are lucruri mai importante de rezolvat. Atunci inseamna, paradoxal, ca cei ce pot reforma clasa politica suntem NOI, adica tocmai cei ce formuleaza o asemenea cerere.

Si singurul mod in care acest lucru este realizabil este schimbarea MODELULUI POLITIC actual. Am numit acest nou model DEMOCRATIA TEHNICA sau DEMOCRATIA NEUTRALA, desigur pot fi concepute si altele, ne-am oprit insa la acesta, intrucit este formulat dintr-o perspectiva sistemica.

 

Caracteristicile majore ale acestui model (echivalentul a "ce dorim - ce putem - unde vrem sa ajungem"):

1. Politicul are doar putere legislativa NU si executiva.
2. Dezbaterea eminamente politica se limiteaza la nivelul parlamentului.
3. Puterea executiva este exersata de FUNCTIONARI DE STAT (apolitici).
4. Alegerea functionarilor de stat ce alcatuiesc GUVERNUL este facuta de parlament, in functie de rezultatele alegerilor parlamentare. Niciunul dintre functionarii de stat alesi nu stie CINE(persoana, partid) l-a nominalizat.
 5. Parlamentul defineste strategia politica prin partidul iesit invingator la alegeri.
 6. GUVERNUL pune in aplicare strategia politica definita de parlament.

 

Avantajele majore ale acestui model:

1. O aplicare efectiva a principiului separarii puterilor in stat(legislativa/executiva/judecatoareasca).
2. Eliminarea coruptiei in mare parte, ca urmare a faptului ca guvernul este acum apolitic, independent politic si dedicat doar punerii technice in aplicare a unei strategii politice.
3. Reducerea considerabila a numarului de politicieni si implicit de parlamentari (vor ramine ca atare numai cei cu vocatie, dedicati discursului si argumentatie politice si nu PUTERII EXECUTIVE).
4. Posibilitatea reala de a formula in parlament politici si proiecte care intereseaza intreaga societate.

 

Modul de realizare (echivalentul a "ce trebuie facut pentru a ajunge acolo"):

1. Referendum
2. Adaptare constitutionala, legislativa.
3. Definirea institutelor de invatamint superior care formeaza FUNCTIONARII DE STAT.