Leader...oh,nu!

Nov. 7, 2015

Societatea civila nu are si NU are NEVOIE de leader(i). Categoriile "societate civila" respectiv "leader" sunt incompatibile.

O societate civila ce isi cauta conducatorul, risca a deveni "necivila", condusa, controlabila, manipulabila. Si acest lucru se explica in mod simplu prin aceea ca dinamica diversitatii este mai accentuata, mai versatila, mai imprevizibila decit cea a unui singur individ (conducatorul), ce apartine acesteia. Frumusetea, unicitatea societatii civile consta tocmai in multitudinea si diversitatea personalitatilor sale, a ideilor promovate, a diversitatii formelor sale de manifestare.

Totusi unul din factorii de coagulare, care defineste liantul dintre indivizii ce o alcatuiesc este VOINTA, acea vointa care defineste scopuri, si metodele de atingere a acestora, cu alte cuvinte acea caracteristica care face ca societatea sa fie consistenta, coerenta si deci respectata.

Este posibil ca aceasta societate civila, care desi, avind toate atuurile in maneca, deci care POATE, sa ESUEZE totusi, daca nu isi constientizeaza VOINTA, daca nu incearca sa integreze CONSENSUAL toate VOINTELE interioare siesi.
Cu alte cuvinte a-si cauta ajutorul in AFARA ei, echivaleaza cu pierderea identitatii acesteia, cu abdicarea de la statutul sau de "SOCIETATE CIVILA".