Valoarea ca Metrica

Nov. 11, 2015

Prin educatie se primesc datele necesare intelegerii si reprezentarii corecte a valorilor MORALE. Datele acestea sunt insa, din motive didactice, date primare, abstracte, asociate unor exemple exterioare, care aparent nu ne ating. In functie de educatie aceste date sunt fie, operate primar, logico-aritmetic (prin enumerare, negare, sumare, intersectare, etc.) fie sunt agregate in informatie (prin corelare, comparare, raportare, etc.). Cele doua procese amintite reprezinta cele doua extreme ale felului cum sunt prelucrate datele respective, in primul proces EU-l raminind detasat de contextul MORAL (=EU-l NON-MORAL), in al doilea, EU-l, facind parte integranta din acest context (=EU-l MORAL).

Acum, daca se pune problema evaluarii sociale din perspectiva unei valori morale, metrica aleasa, fiind de exemplu, CURAT, zilele acestea, cautandu-se politicieni "CURATI", este deci TRENDY, se constata ca este practic imposibil a identifica in timp real care dintre cele doua variante de subiecti, amintite mai sus, se potrivesc indivizilor aflati sub analiza. Pentru a gasi care sunt acestia e nevoie de timp, de foarte mult timp, de un TIMP pe care societatea nu si-l mai poate permite. E nevoie ca acestia sa fie sau sa fi fost deja in situatia de a reprezenta societatea si acum in functie de atitudinile si comportamentul acestora sa li se poata aplica unul din cei doi clasificatori definiti mai sus.

Se pare asadar, ca scopul de a cauta subiecti "CURATI" intr-un timp foarte scurt, care sa fie in masura a scoate societatea din impas, este o HIMERA.

O cale mai buna si mai eficienta, este, credem, a cauta MODELE, SISTEME, "CURATE", care prin buna lor functionare vor duce in cele din urma si la "CURATIREA" celor ce le populeaza.

MODELELE, fiind definite teoretic, deci fara implicarea AFECT-ului au sanse mai mari sa fie obiective si sa satisfaca o categorie mai larga a societatii, ele acceptind FORMALIZAREA, MASURAREA, RE-DESIGN-ul, OPTIMIZAREA, in timp ce subiectilor umani aceste procese le sunt complet straine, neaplicabile.


Construiti, Votati, Optimizati, asadar, MODELE!