HAOS

Nov. 26, 2015

Din pacate, acest asa-zis aparent haos politic nu este aparent deloc, el exista, este foarte concret si va ramine probabil asa, atita vreme cit ideile si realitatile nu sunt constrinse a "dansa" impreuna, de catre o categorie mai generala, aceea a MODELULUI. Si in acest context legatura care lipseste intre IDEI si REALITATI este VOINTA COERENTA, care prin inexistenta ei produce haosul.

Ma intreb de ce Think Tank-urile, majoritatea lor, sunt aliniate politic iar putinele care nu sunt, se focuseaza pe analiza detaliilor, ignorind-o pe cea a MODELULUI, caruia aceste detalii defapt ii apartin. Cred ca MODELUL ar putea aduce, daca nu solutionarea tuturor problemelor sociale, macar o reducere a ENTROPIEI sistemului, scotindu-l astfel din HAOS.
 

Este FALSA ideea de a cauta (si mai ales modul in care se face aceasta) oamenii portriviti, curati, necorupti, educati, bine pregatiti, care sa fie in masura a scoate societatea din impas.

Pe acestia i-am gasit doar la alegeri, nu-i asa?

De ce au devenit ei , asa peste noapte, nepotriviti, necurati, corupti, needucati, prost pregatiti? Raspunsul simplu si logic este acela ca MODELUL politic le-a permis o asemenea (in)evolutie.

Si acest lucru se va intampla la nesfarsit (vezi si istoria interbelica a politicii romanesti) daca nu se schimba MODELUL, in care politicul are la dispozitie PUTEREA EXECUTIVA. Societatea poate fi cu siguranta condusa si rational, in folosul ei si nu in folosul celor ce exerseaza PUTEREA.

Facind apel la teoria sistemelor (non-sociale), se observa ca predictia evolutiei acelor sisteme este mai buna, a caror componente au o dependenta minima intre ele. Acelasi principiu se poate aplica intr-o maniera (formulare) similara si sistemelor sociale.

Deci daca se va diminua DEPENDENTA POLITICA intre cele doua componente ale sistemului, PARLAMENT pe de o parte si GUVERN pe de alta parte, se va obtine un sistem mai eficient, previzibil dar mai ales controlabil si deci care nu produce HAOS.

Este insa si MAI FALSA (asa ceva exista numai in logica fuzzy, permisa intr-o evaluare calitativa, insa) daca nu chiar absurda ideea potrivit careia un GUVERN alcatuit din FUNCTIONARI DE STAT, independenti politic, are fi ANTIDEMOCRATICA, intrucit masura cea mai importanta a democratiei o reprezinta PARLAMENTUL si felul in care acesta lucreaza. In acest PARLAMENT partidele politice, multe, putine, cite or fi ele isi pot duce discursul politic, prezenta, adopta platformele , contextul juridic de sustinere a acestora, etc.