Critica DORINTEI pure

Dec. 4, 2015

Societatea apropiindu-se tot mai rapid de pragul RESETARII, incepe prin a-si pune probleme, a identifica probleme, a descifra mecanisme, a cauta si adapta solutii. Felul in care marea majoritate a membrilor unei societati identifica problema, si-o reprezinta pe aceasta si cauta solutia corespunzatoare este determinant in evaluarea SOCIETATII.

In procesul de identificare a problemei, sa spunem ca limbajul natural ne ajuta in destula masura, intrucit dispune de o sintaxa si semantica suficiente pentru a descrie o stare de fapt (problema). In acest caz, intre realitatea-PROBLEMA si realitatea-REPREZENTARE A PROBLEMEI, desi subiectiva aceasta din urma, pe de o parte si limbajul natural pe de alta parte, NU EXISTA decit RIGOAREA limbajului in care se descrie problema, limbajul natural raminind asa cum este firesc ancorat in contextul definit de diateza activa/pasiva si modul INDICATIV PREZENT/TRECUT. Facem aproximarea potrivit carei rigoarea limbajului descriptiv produce si o REPREZENTARE exacta a problemei.

In cazul realitatii-SOLUTIE insa, intre RIGOAREA limbajului in care se descrie SOLUTIA si SOLUTIA insasi, intervine atitudinea EU-lui SOCIAL, caracterizata prin personalitate, educatie, experienta, capacitatea de abstractizare, aceste caracteristici dind totodata o masura a MATURITATII EU-lui SOCIAL.

In acest ultim context se situeaza raspunsul la intrebarea "care este SOLUTIA iesirii din marasm-ul socio-politic actual?", raspuns, care suna din pacate de prea multe ori in felul urmator: "mi-as dori sa se faca...", mi-as dori sa existe...", "cred ca aici s-ar potrivi...", "ar fi fost bine sa...", etc.

Se observa asadar, atitudinea EU-lui SOCIAL, comunicata printr-un limbaj ancorat in CONDITIONALUL-OPTATIV, ca fiind, o atitudine PASIVA, ce indica defapt intentia de a oferi ALTCUIVA posibilitatea gasirii SOLUTIEI, EU-l SOCIAL respectiv, neparticipind la gasirea ei, avind doar un rol CONTEMPLATIV in PERCEPEREA acesteia.

Dimpotriva, limbajul ancorat in modul INDICATIV PREZENT/VIITOR, chiar daca afirmatiile sunt citeodata, incompatibile cu SOLUTIA, reprezinta dimensiunea VOLITIVA a atitudinii EU-lui SOCIAL, dovedind ca acesta VREA cu adevarat sa participe la gasirea SOLUTIEI.

Un interesant exercitiu, deci, de evaluare a unei SOCIETATI in pozitionarea sa vis-à-vis de gasirea unei SOLUTII la o problema SOCIALA data, este de a gasi frecventa CONDITIONALULUI-OPTATIV in raspunsurile date, oferite ca eventuale solutii.

Daca aceasta frecventa este RIDICATA, atunci in mod cert SOCIETATEA este una PASIVA, ALIENATA, care invita, fara echivoc, la A FI CONDUSA de altii.